Bakgrunn
Torsdag 19. oktober 2023 er "Refleksdagen". Du har kanskje sett noen av plakatene under i dag? Dette er gjort som en parodi på Trygg Trafikks arbeid for myke trafikanter. Eller, manglende arbeid for myke trafikanter.
Den første har blitt hengt opp sammen med flagg på diverse fotgjengeroverganger i Oslo.
Hvorfor
Trygg Trafikks overdrevne fokus på å fremme bruk av reflekser blant fotgjengere, samtidig som de tilsynelatende neglisjerer det presserende problemet med bilsjåførenes atferd, er en feilplassert tilnærming til trafikksikkerhet. Selv om reflekser kan forbedre fotgjengeres synlighet, og absolutt burde brukes av alle, hjelper refleksfokuset lite på de underliggende årsakene til trafikkulykker, som ofte ligger i uansvarlig eller uforsiktig kjøreatferd eller dårlig tilrettelegging for myke trafikanter.
Å legge så stor vekt på refleksbruk på bekostning av alle andre tiltak kan utilsiktet (eller tilsiktet?) overføre ansvaret for sikkerheten utelukkende til fotgjengerne, og avlede oppmerksomheten bort fra viktigheten av ansvarlig kjøring og andre mer målrettede tiltak.
Kommunikasjonen til Trygg Trafikk, vegmyndigheter og media oppleves formanende. Fokuset etter ulykker med myke trafikanter er alltid en form for offerklandring der man snakker om hva vedkommende hadde på seg av klær eller burde gjort annerledes. Et slikt eksempel er VGs artikkel i fjor etter at det var 4 påkjørsler av fotgjengere på en og samme dag(!). To av fotgjengerne døde, én av ulykkene skjedde før solen hadde gått ned. Hva er fokuset i media fra Trygg Trafikk, Vegvesenet og Politiet? Jo, at fotgjengere må bruke refleks! Selv om det ikke var relevant for det ene dødsfallet, og uvisst om de andre brukte refleks. Dessverre er denne formaningen en refleks fra disse aktørene, som de gjentar uten kritiske spørsmål fra media.
Trygg Trafikk er en biltung organisasjon. Medlemmene er i hovedsak bilistorganisasjoner som NAF, KNA, Yrkestrafikkforbundet, Lastebileierforbundet, bilimportører, dekkimportører, NHO Transport osv. Det har gjort at Trygg Trafikks fokus i mange år har vært på å få ned alvorlige ulykker blant sjåfører, men fullstendig neglisjert nullvisjonen for myke trafikanter.
Mitt håp er at Trygg Trafikk til neste år gjør noe mer for myke trafikanter enn å mase om refleksbruk.
~ SykkelmafiaenRefleksdebatten...
Like betent hvert år, og dette er mitt bidrag. Som skrevet over, mener jeg at alle bør bruke refleks. Problemet er derimot hvordan det legges frem. Det får overdrevent fokus, på bekostning av viktigere tiltak. Det gjøres ofte med en eim av offerklandring, der man omtrent fortjener å bli påkjørt om man går uten. Og det er med til å bidra til et samfunn der man kun kan bevege seg på bilens premisser og deres nåde. Aldri skal en bilist måtte ta hensyn til at det går folk i mørket og tilpasse sin fart, alltid er det fotgjengerne som underdanig må passe seg. Bilen skal frem.
Hjelper refleks?
Tall fra Vegvesenet for 2015-2018 viser at av 25 drepte fotgjengere i mørket, brukte 16 ikke refleks (65%), og 9 brukte refleks (35%). I samme periode brukte omtrent 40% av fotgjengerne refleks, og 60 % brukte dermed ikke refleks. Altså, de som ikke brukte refleks stod for 65 % av ulykkene, men var også 60 % av fotgjengerne. Er det da hold i å si at refleks senker risikoen for å bli påkjørt betraktelig? Eller er det kanskje andre årsaker til at man blir påkjørt og drept som fotgjenger, siden forekomsten er tilnærmet den samme?
Oppdaterte tall viser at rundt 48 % av fotgjengere bruker refleks i mørket. Altså at ca. annenhver fotgjenger er potensielt vanskelig å se for en bilist. Refleksbruken kryper sakte oppover, men det vil trolig aldri skje at nærmest alle bruker refleks. Så å kjøre bil i høst/vintermørket vil alltid innebære å måtte være obs på at det eksisterer fotgjengere uten refleks.
Bortsett fra om Trygg Trafikk får viljen sin, de mener jo at det bør bli påbudt med refleks. I artikkelen innrømmer de selv at kampanjene deres har liten effekt. Kanskje Trygg Trafikk bør legge inn ressursene en plass de kan utrette mer?
Og hva ville skjedd den dagen vi nådde 100 % refleksbruk? Ville alle fotgjengere da vært trygge? Selvfølgelig ikke. Tidligere denne uka ble 3 barn påkjørt i et fotgjengerfelt på dagtid. Ingen refleks ville hjulpet dem. Tallene fra Vegvesenet viser at like under halvparten, 25 av 55, av dødsulykkene i 2015-2018 med fotgjengere skjedde i mørket. Å ensidig fokusere på refleks utretter dermed ingenting for majoriteten av dødsulykkene.
Loven sier:
§ 13.Særlige bestemmelser om kjørefarten
1. Kjørende må kunne stanse på den vegstrekning som den kjørende har oversikt over, og foran enhver påregnelig hindring.
§ 6.Fartsregler.
Fører av kjøretøy skal avpasse farten etter sted, føre-, sikt- og trafikkforholdene slik at det ikke kan oppstå fare eller voldes ulempe for andre,
Når under halvparten av fotgjengerne bruker refleks i mørket, må det å møte på en fotgjenger uten refleks ved en fotgjengerovergang anses som en påregnelig hindring. Og siden man skal kunne stanse på den vegstrekningen man som kjørende har oversikt over og tilpasse farten etter sted, føre- sikt- og trafikkforholdene, betyr det nødvendigvis at man mange plasser må ligge under fartsgrensen i høst/vintermørket.
Fokuset må være på fart
Trygg Trafikk skriver dette om refleks:
Uten refleks er du først synlig på 25 – 30 meters hold, mens du med refleks synes på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Omregnet til sekunder har bilføreren 10 i stedet for 2 sekunder til å reagere, det kan være forskjellen på liv og død.
Dette er altså tatt utgangspunkt i at bilisten kjører 50 km/t (140m på 10s = 14 m/s = 50 km/t), og her ligger noe av problemet. Det er nemlig utenkelig for Trygg Trafikk å senke hastigheten for biler, for det er jo til ulempe for deres medlemmer. I stedet er det fotgjengere som må innpasse seg.
Her er et spørsmål å gruble på: Hvis du som bilist holder 30 km/t og så vidt klarer å stoppe for en
fotgjenger,
med hvilken fart treffer du fotgjengeren om du i stedet hadde kjørt 50 km/t?
Svaret er: 50 km/t! Det er fordi
stopplengden ved 30 km/t er ca. 14 m (reaksjonslengde+bremselengde). Som vi
regnet på over, er det like langt som man kjører på ett sekund i 50 km/t. Og med en reaksjonstid på rundt 1
sekund, rekker man faktisk ikke en gang å trykke på bremsen før man har kjørt på fotgjengeren. Og som grafen
under viser er det 80 % sjanse for å dø når man blir påkjørt i 50 km/t. Mens i 30 km/t klarte man å stoppe
og det ble ikke en gang en ulykke!
Ved godt vinterføre er stopplengden ved 50 km/t ca. 41 meter. I 30 km/t ca. 18 meter. Hvilken hastighet bør man kjøre i om det kan komme uventede hindringer ca. 25 - 30 meter frem? Ønsker Trygg Trafikk å sikre myke trafikanter bør de derfor jobbe for at hastigheter i tettsteder og byer (der også de fleste fotgjengerpåkjørslene skjer) senkes til 30 km/t. Da vil man jo faktisk unngå problemet helt med "mørkkledde fotgjengere som dukket opp av intet", fordi man har nok av tid til å bremse etter at de ble synlige. Dessuten, som vist under er det å bli påkjørt i under 30 km/t langt mindre farlig enn å bli påkjørt i 50 km/t.
Om man som fotgjenger blir påkjørt i rundt 30 km/t er det under 20 % risiko for at det ender med et dødsfall. Men blir man påkjørt i høyere hastighet øker risikoen drastisk. Ved 50 km/t er risikoen allerede rundt 80 %. Hentet fra Vegvesenets håndbok 270.
Litt tanker
Trafikkdirigenter er dekt i refleks fra topp til tå. Likevel blir de påkjørt.
Ville refleks hjulpet her? Alt for ofte ser man bilister kjøre slik.
Ville refleks hjulpet om bilisten uansett ikke ser i din retning, men heller ser på telefonen?
Men det er ditt ansvar som fotgjenger å passe deg for rusede bilister som titter på mobilen mens de kjører med en iset rute langt over fartsgrensen, skal man tro Trygg Trafikk sin artikkel til bilister. Jepp. I en artikkel som egentlig skal omhandle om at bilister skal kjøre forsiktig fordi det er mørkt, bruker de mest energi på å formane fotgjengere om å bruke refleks.
Til slutt..
Min tur til å komme med en formaning: Kjør etter forholdene. Er det dårlig sikt, innebærer det å kjøre under fartsgrensa. Skrap rutene. Ha nok mønsterdybde i vinterdekkene. Ikke bruk mobilen. Ikke kjør rusa.